Jemenski Husi kroz palestinsko pitanje naglo povećali broj boraca

Podrška naroda koja je porasla zvaničnim iskazivanjem podrške Palestincima u tekućem ratu s Izraelom u Pojasu Gaze osigurala je šiijskim Husima ogroman politički kapital u Jemenu i dovela do lakšeg regrutovanja “desetina hiljada” novih boraca, pišu Federalne novine.

“Jemenci su vrlo strastveni kada je riječ o palestinskim pitanjima i to Husima daje dodatnu moć”, ističe u razgovoru za Al Jazeeru Abdulghani al-Iryani, viši istraživač u Centru za strateške studije Sana'e.

Na osnovu svog istraživanja Al-Iryani je procijenio broj novih boraca Husa na gotovo 150.000 od 12. februara ove godine.

“Čak su i zakleti neprijatelji Husa udruženi s njima u naporima osiguravanja podrške za Palestince”, dodaje al-Iryani.

Politički komentator Hussain Albukhaiti, čiji brat Muhammed je član Političkog biroa Husa, tvrdi da se broj regrutovanih povećava ”svakog sata”

Husi su počeli svoje ”anti-izraelske” operacije u Crvenom moru u novembru, a regruti su se počeli pridruživati ubrzo nakon toga, samouvjereni da će se moći boriti protiv Izraela ili njihove glavne podrške SAD-a, iako svi podaci govore da još nijedan američki, britanski ili izraelski vojnik nije ubijen u husijskim napadima i ”odmazdi zbog palestinske krvi”.

Do 11. januara SAD je formirao koaliciju za “zaštitu međunarodnog brodarstva” i počeo je izvoditi napade na položaje Husa.

Većina analitičara smatra da su takvi napadi, možda, dali poticaj za povećanje boraca, ali je manje vjerovatno da će taj drugi val regrutacije biti velik kao prvi.

Al Jazeerin verifikacijski tim Sanad tvrdi da je blizu 37.000 boraca regrutovano od početka američkih zračnih napada.

Udari na Crvenom moru i američki zračni napadi “nesumnjivo su im mnogo pomogli u mobilizaciji podrške u odnosu na period prije 7. oktobra, kada je popularnost grupe bila u ogromnom padu”, rekao je za Al Jazeeru Nicholas J. Brumfield, analitičar iz Jemena.

Analitičari također smatraju da bi podršku u vidu regruta koja je proizišla iz palestinskog pitanja i navodnog rata protiv izraelskih pomagača Husi mogli iskoristiti da bi ustvari otvorili nova žarišta protiv ostalih aktera rata u Jemenu koji traje od 2014. godine.

“Čak i ako je sve to pregovaračka taktika, sada kada imaju sve ove nove borce raspoređene na frontu, postaje mnogo lakša odluka reći ‘hajde da pokrenemo napad'”, rekao je Brumfield.

“Iako je još nejasno kako će Husi upotrijebiti svu ovu nagomilanu silu, grupa je nesumnjivo u mnogo ratobornijem stavu u pogledu kopnenog rata u Jemenu nego što je to bio slučaj početkom oktobra 2023. godine”, dodao je.

“Jasno je da oni neće marširati na Jerusalem, nego će se rasporediti u najbliži grad”, tvrdi Brumfield, sugerirajući da izvještaji s terena govore da Husi prethodnih sedmica raspoređuju snage oko grada Mariba kojeg su već pokušali nekoliko puta zauzeti.

Pokrajina Marib ima značajne rezerve prirodnog gasa i nafte i glavna je baza međunarodno priznate jemenske vlade. Međutim, svaka ofanziva bi, vjerovatno, morala uslijediti nakon završetka izraelskog rata u Gazi, mišljenja je Al-Iryani, jer bi to najprije narušilo “glavni politički kapital” koji su Husi prikupili, odnosno narod bi bio nezadovoljan zbog odluke o napadu na neki grad ili teritoriju izvan kontrole Husa dok je u toku presudni rat za Gazu.

AJB/FN

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.