Iračke šiitske milicije zaustavile su napade na američke baze nakon što je Iran intervenirao

Nakon posjete komandanta snaga Iranske revolucionarne garde Ismaila Kanija, nije izvršen nijedan napad na američke vojnike u Iraku i Siriji.

Više iranskih i iračkih izvora reklo je Reutersu da je posjeta Bagdadu komandanta iranske jedinice za vanjske operacije, snaga Kuds, zaustavila napade iranskih savezničkih grupa na američke vojnike u Iraku, što ukazuje da Teheran želi spriječiti širi sukob.

Izvori su rekli da se komandant takozvanih snaga Kuds Ismail Kani sastao s predstavnicima nekih naoružanih grupa na aerodromu u Bagdadu 29. januara, manje od 48 sati nakon što je Washington okrivio grupe koje podržava Iran za ubistvo tri američka vojnika u području baze “Tower 22” u Jordanu.

Deset izvora citiralo je Ismaila Kanija koji je rekao grupama da prolivanje američke krvi nosi rizik od oštrog odgovora Sjedinjenih Država.

Izvori su rekli milicijama da bi trebalo da se “pritaje” kako bi spriječile Sjedinjene Države da napadnu njihove vrhovne komandante, unište ključnu infrastrukturu ili čak naprave direktnu odmazdu Iranu. Iako jedna grupa u početku nije prihvatila Kanijev zahtjev, većina drugih se složila. Sljedećeg dana, elitna grupa “Kataib Hezbollah” koju podržava Iran objavila je da obustavlja napade na američke vojnike.

“Bez Kanijeve direktne intervencije, bilo bi nemoguće uvjeriti Kataib Hezbollah da zaustavi svoje vojne operacije radi deeskalacije tenzija”, rekao je viši komandant jedne od iranskih savezničkih iračkih oružanih grupa.

Napomene radi, Ketaib Hezbollah i brojne druge šiijske milicije bile su dijelom američke vojne intervencije koja je pružila podršku iračkoj vojsci u ratu protiv IDIŠ-a. Sve šiijske milicije u Iraku naoružane su američkim oružjem a potom integrisane u redove iračke vojske kako bi mogle izvoditi ofanzive protiv uporišta IDIŠ-a.

Ummet Press

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.