Tahriru-Šam porazio pokret Nuruddin-Zenki

Sirijski džihadski savez Tahriru-Šam u petak je bez ispaljenog metka preuzeo grad Endžarat te sva okolna mjesta čime je službeno okončana dominacija pobunjeničkog pokreta Nurudin-Zinki u cijelom sektoru zapadnog Halepa.

Nakon pada strateške Pukovnije 111 i dolaska masivnog konvoja Tahriru-Šama u kojem su se nalazili najprekaljeniji borci, veći broj civilnih zajednica u zapadnom Halepu distancirao se od pokreta Nurudin-Zinki i sklopio sporazum sa trupama Tahriru-Šama.

https://twitter.com/worldonalert/status/1081210850013270017

Prema izvorima sa terena, dio boraca pokreta Nurudin-Zinki se samovoljno predao Tahriru-Šamu dok se ostatak odlučio preseliti u pretežno kurdsku regiju Afrin koju je uz pomoć jedinica Slobodne sirijske vojske (FSA) prošle godine zauzela turska vojska. Tahriru-Šam je otvorio prijelaz prema Afrinu i dopustio ostatku Zinkija da se preseli, ali bez teškog naoružanja.

Sirijski aktivisti navode da je Tahriru-Šam konfiskovao najmanje 7 tenkova i 8 oklopnih BMP vozila. Razni kalibri artiljerije, protuoklopni projektili, deseci terenskih vozila i tone municije koje je u posjedu imao Zinki sada se nalaze u rukama Tahriru-Šama.

https://twitter.com/worldonalert/status/1081209670482706432

Tahriru-Šam se ovom pobjedom osigurao od mogućeg napada pro-turskih pobunjeničkih frakcija ”Štit Eufrata” koje su smještene u sjevernom Halepu. Preuzimanjem uzvišenja i planine Šejh Barakat te gradova Kafr Tin i Šejh Aqil Tahriru-Šam je pro-turskim frakcijama onemogućio bilo kakav prilaz zapadnom Halepu i Idlibu.

Smatra se da je Tahriru-Šam pobjednom nad Zinkijem sebi osigurao i veću političku snagu i domen djelovanja. Front protiv režima u zapadnom Halepu kojeg je Zinki zamrznuo još prije dvije godine sada ponovno može biti aktiviran.

https://twitter.com/Alqalqal/status/1081190872950165504

Važno je napomenuti kako je povod za najnovije sukobe bio slučaj kada je skupina Zinkijevih boraca sa svojih položaja na planini Šejh Barakat bez razloga ubila 5 boraca Tahriru-Šama. Tahriru-Šam je tražio izručenje ubica u zadatom roku a nakon što isti nije ispoštovan pokrenuta je odmazda koja je prerasla u širi sukob što je na kraju dovelo do kolapsa Zinkijevih položaja.

Po svemu sudeći sljedeća frakcija koju Tahriru-Šam namjerava ugasiti je Sukuri-Šam (Sokolovi Šama). Sukuri-Šam je mala frakcija koja nema utvrđene pozicije niti sudjeluje u borbama protiv režima. Pomenuta frakcija u stanju je mobilizirati od 800 do 1000 boraca te je jako bliska Ahraru-Šamu. Dok je Tahriru-Šam prethodnih dana nastojao protjerati Zinki iz zapadnog Halepa, Sukuri-Šam ih je napadao na jugu Idliba u namjeri da im odvrati pažnju.

(Vijesti iz Sirije)

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.